✒️ Caner K.
“Ergenlik, insan gelişiminin en karmaşık, en zorlayıcı, en sinir bozucu ve en ilginç dönemi.”
(Hristiyan Danışmanlığı, Collins, 2007, 398)
Ergenlikteki biyolojik değişim yavaş yavaş gelir, ilerler ve sonlanır ve hatta bu yavaşlık bazen 23 veya 25 yaşlarına kadar devam eder ama psikolojik değişim sinsice bir gece gelip sabah uyandığında kendisini şiddetlice gösterebilir. Bu her ergen için geçerli değildir. Hatta 1960 – 2000 yılları arasında yapılmış bir araştırmada dünya üzerindeki tüm ergenlerin sadece %20’sinin tam anlamıyla dolu dolu ergenlik yaşadığı belirtilir. En çokta finansal açıdan zayıf ama şehir yaşamı sürdüren ailelerin çocukları şiddetli ergenlik geçirebilir.
Bu ani ruhsal ve sosyopsikolojik değişimi bir gün veya birkaç gün önce yaşanmış;
• Üzücü bazı hisler: örnek, reddedilme.
• Yetersizlik hissi: örnek, sohbete katılamama.
• Rezil olma: örnek, yemekhanede kusma düşme vb.
• Estetik kaygı: örnek, aynaya baktığında ilk defa uzun uzun odaklanma.
Gibi durumlar etkilemiş ve ergen yatmadan önce kendisine “değişeceğim” veya “daha iyi olacağım” etiketlerini yapıştırmış olabilir.
Bu noktada fark etmek gerekir ki artık ergen kişi aile korumasından kısmen daha uzak olduğundan ve yaşadığı olaylarda örnek düşünce koşup sarılacağı bir anne bacağı olmadığından kendi kararlarını alma ve kendi ayaklarının üzerinde durma fikri gelişir ve eylemlerle kendini gösterir. Bu refleksler gelişirken Ergen kişi fark eder ki anne ve babasının anlattığı herşeyi çok iyi dinlemedi. Bazı şeyler onun için oyundu veya ödüle giden yolda anlık anlamış numarası yapmaktı. Örnek, çocukken kutsal kitap çok iyi öğretildi ama karışlığı olduğu sürece ayet ezberledi veya düzenli dua etti ama Ergenlikle birlikte bunları ya hatırlamadığından ya da yaşanan zorluklarda kendi çözümlerini bulduğundan artık kendi doğrularını olduğuna inanıyor ve bu saatten sonra yapacağı her şey de bir bebek gibi ama daha deneyimli bir bebek gibi yeniden öğrenecek ve şu soruları her şeye sormaya başlayacak;
- Tamam ama neden yapayım?
- Tamam ama neden inanayım?
- Peki ama sebebi nedir?
- Öyleyse bu niye böyle?
- Saçma, daha iyi bir açıklaması yok mu?
- Garip, Niyeti ne olabilir?
- Tamam hayır da neden hayır onu açıkla?
- Söylemek istediğin gerçekten bu muydu?
Belli bir zamana, yaşa, deneyime veya danışmanlık alana kadar bu şüphecilik devam edecek ve ergen kişi kendisi okulda, işte, sporda, evde, kilisede, sonsuz yaşamda, sokakta, ortamda vb. her alanda kendisini garantiye almak için kaçırdığı ve aslında hiç öğrenmediğini sandığı şeyleri baştan kendi doğruları ile şekillendirip yetişkinliğe ilerlemeye çalışacak. Ergenler de şüphecilik gözükebilir çünkü aileden kısmen uzaklaşma ile birlikte bireysel öğrenme ve tehlikeler içinde bulunduğu fikri belli bir süre ergende hakim olacak.
Kaynaklar:
Hristiyan Danışmanlığı, Collins, 2007, s300-400
Ergenlerle İletişim, Gezer, 2014, s100-150