Disiplin Hakkında Yedi Kural

1) Çocuklarınız için doğru kurallar belirleyin doğru kurallar için Kutsal Kitap sizi yönlendirecektir. On Buyruk, Tanrı’nın yaşam için verdiği kuralların bir özetidir. Çocuklarınızdan Tanrı’ya ve ebeveynlerine saygı göstermesini, her zaman doğru konuşmasını vb. beklemelisiniz. Kurallarınızı Tanrı’nın doğru ve yanlış anlayışına göre tespit edin. Çocuklarınızdan geç olmayan bir saatte eve gelmelerini istemek, nerelere gidebileceklerini ve neler yapabilecekleri hakkında kabul edilebilir sınırlar koymak çocuklarınızın kendisini güvende hissetmesine neden olacaktır.
2) Koyduğunuz kuralların nedenini bildiklerinden emin olun
Çocukların neden “yapmaları” ya da “yapmamaları” gerektiğini bilmeleri gerekir. Bu nedenle kuralların nedeni sizin keyfinize dayalı değildir; bu kurallar onların ve tüm ailenin iyiliği içindir.
3) Sözünüzü tutun Çocuğunuza bir şey yapmasını söylediğinizde ya da onu bir şey yapmaması için uyardığınızda söylediği şeyi yapmasını bekleyin. Sözünüze güvenmeyi öğrenmelidir. Eğer bir yere gitmemesi için onu uyarmanıza rağmen itaat etmezse, sözünüzü tutun ve onu cezalandırın. Sekiz yaşındaki çocuğunuzun odasını toplamasını istediğinizde size karşılık vermezse, “Ona kadar sayacağım ve gelip neler yaptığını kontrol edeceğim!” deyin.
4) Karakter farklılıklarını göz önünde bulundurun hiçbir çocuk aynı değildir. Bazıları diğerlerinden daha çok düzeltilmelidir. Bazı çocuklar ağzınızdan çıkacak tek bir söze itaat edecek kadar hassas olabilir. Erkek çocukların sorunları kızlarınkinden farklıdır.
5) Tutarlı olun Yapmaya hazır olmadığınız bir şeyi çocuğunuzdan yapmasını istemeyin. Çocuklarımızdan sık sık kendimizden beklemediğimiz kadar çok şey beklemek haksızlık olacaktır.
6) Sevgi ile terbiye etmek Çocuğunuzu sevdiğiniz ve yaşamında en iyisini istediğiniz için disiplin edin. Çocuğunuzu terbiye ederken bu konu hakkında dua ediyor musunuz? Çocuğunuzu cezalandırırken kendinizi onun yerine koyabilmelisiniz. Çocuğunuz, kendisini sevdiğiniz için yanlışının düzeltildiğini anlamalıdır.
7) Yanlışlarını dile getirdiğiniz gibi olumlu da olun Çocuklarınıza sadece “hayır” demeyin. Zarar verici etkinliklerin yerini olumlu ve yardım edici etkinliklerle değiştirin. İyi örnek olmayan arkadaşlarla dolaşmak yerine ne yapabilir? Ailece bir şeyler yapın. İlgilerini çekecek hobiler bulun. En önemlisi çocuklarınızı övün ve yaptıkları iyi şeylerden dolayı ne kadar hoşnut olduğunuzu dile getirin.