Timoteos | Caner K.
Güzel dokulu bir kalem, anısı olan bir defter veya günlük, kahve ve Tanrı ile baş başa özel bir zaman…. Kulağa ne kadar güzel geliyor değil mi? Özellikle Mesih imanlısı yetişkinlerin en sevdiği aktivite veya dinlenme zamanlarından birisi. Uğraş gerektirmez, şifa niyetine, her an her yerde, dijital yollarla bile kolayca yapılabilir. Yazmak ne kadar da değerlidir değil mi?
Geçmişten günümüze yazı yazmak bilgi alışverişi, yeni icatlar, bilim ve teknolojinin gelişmesi, duyguların temsili, sanatın ruhu ve teolojinin başlıca sebebi olmuştur. Yazılar hayatımıza yön verir. Ruhsal veya maddesel yaşamınızda bundan kaçış yoktur. En küçük yaşlardan, yarışın son anlarına kadar (KK- İbraniler 12:1) okur, öğrenir, yazar, çizer, öğretir, gösteririz. Bunların hepsini ana yazı dillerinde gerçek veya dijital dünyada gerçekleştiririz. Yazı mecazen ve kısmen sonsuzluğu ve gücü temsil eder. Kalıcı ve etkilidir. Aynı Tanrının sözleri, buyrukları gibi. Yok sayamazsınız, sizin için her zaman oradadır.
Türkçe dilinde güzel bir atasözü de vardır. “Söz Uçar, Yazı Kalır” bu söz günlük standart konuşmaların dışında önemli bilgi, kanıt ve gelişmelerin yazılmasının önemini vurgular ve çok da doğrudur.
Yazı yazmayı roman veya hikâye yazmak olarak sınırlandırmamak gerekir. Düzenli notlar almak, tövbe konularını itiraf etmenin bir yolu olarak kullanmak, dilekleri, korkuları yazmak, kontrol listeleri yapmak ve daha niceleri yazmanın bir parçasıdır ve insan yaşamı için, insanın ruhsal yaşamı için mühim bir önem taşır. Başarılı olmanızı sağlar, daha kontrollü daha düşünerek adımlar atmanızı sağlar. Dilini ve yazımdaki duruşunu doğru bilmek, fikirleri kâğıda döküp aktarabiliyor olmak özsaygı ve özgüven kazandırır.
Çocuklarımızı boyu uzasın diye basketbol gibi sporlara, güçlü olsun diye dövüş sporlarına, özgüvenli olsun diye tiyatro kurslarına göndeririz. Peki ya kendilerini ifade etmek için zorlandıklarında ne yapıyoruz? %90 Aileler birebir örnek olmak ister, sonuçta bunun açık ve net bir şekilde her yerde kursu yoktu yani “Yazarlık veya kendini ifade” kursu. Elbette bazı şanslı çocuklar bir şekilde hamurundaki armağan veya ailesel avantajlarla edebiyat bilgisini küçük yaşlarda kazanır ve üstüne ilerler ancak her çocuk ve ergen buna sahip olamaz. Açıklandığı gibi aslında bu disiplini başlatmak ve ilerletmek bir kitap, kalem, kağıt ve keyif veren bir içecekten öte zor bir şey değildir. Yazı veya deneme yazma disiplini çocuk ve ergenlere gelecek okul ve iş hayatında büyük avantaj sağlayacağı gibi aynı zaman Tanrı ile olan yakınlıklarını da arttıracaktır.
Pratikte yapılması gerekenlere bakalım:
- Anne ve Baba’da düzenli olarak bir kitap okumalı, günde 2 sayfa(1dk) olsa bile. Örnek olmalı.
- Okunan yazılar telefon veya normal not defterine özet veya bireysel katkı notu olarak yazılmalı.
- Çocuk ve Ergen, haftalık veya aylık programını yazmalı ve kendi ana programının sorumluluğunu ailenin diğer üyelerine bırakmamalı. Tabi ki çocuklar için çok basit olmalı ve her haftanın sonunda küçük bir hediye ile program sorumluluğunu onurlandıra bilirsiniz.
- – Örnek Pazartesi-Cuma her sabah 09:00-14:00 okula gitmek, sonra ödev ve akşam aile yemeği.
- – Cumartesi yüzme kursu, saat 14:00-15:00
- Duygu ve düşüncelerini dökmek, rahatlamak ve anılaştırmak için yatak başı günlüğü yazmak.
- Çocuklar belli bir olgunluğa kadar çok fazla sesli dua ve tövbe yapamazlar. O zaman tövbe, dilek, korku, dua, bağışlama vb. konuları yazmak duruma ciddiyet katar ve tanrı ile iletişimde bir başka çözümdür.
Elbette daha bir çok yöntem vardır. Başka eğlenceli ve pratik yöntemler bulma konusunda kendinizi sınırlandırmayın. “Deneme Yazmanın Temel Kuralları” Nigel Warburton‘un kaynağına da göz atabilirsiniz.
Esen kalın.