Kilisede Çocuk Hizmeti Tarihi – Parça 2
Timoteos | Serkan Song
2. Amerika’daki Pazar Okulu
Amerika’da ilk kilise çocuk hizmeti 1785 yılında Güney Virginia’da başladı. O dönemde Amerika’da birkaç eğitim kurumu vardı. Ama bunlar asiller veya zenginler için kurulan eğitim kurumlarıydı. Dolayısı ile normal halk ve fakirler için eğitim fırsatı yoktu. Bu durumda Pazar okulu başladı.
Amerika’nın Pazar okulu İngiltere gibi kilise dışında 1785 yılında Virginia’da Willim Elliott adlı kişi tarafından başlatıldı. Elliott kendi çocuklarını ve çiftliğinde çalışan kölelerin çocuklarını eğitmek için her Pazar akşamı eğitim vermeye başladı. İşte bu, Amerika’daki Pazar okulunun başlangıcı oldu. Burada Kutsal Kitap ders kitabı olarak kullandı. Öğrenci ile öğretmen Kutsal Kitap’ı birlikte okuyup yorumladı ve ezberledi. Ondan sonra 1801 yılında Burton-Oak, Grove Methodist Kilisesi’nde toplanmaya başladı. Elliott Pazar okulunun ilk müdürü olarak seçildi. Daha sonra Amerika’nın her ilinde ve her kilisede Pazar okulu başladı.
Böylece 20. yüzyılda ilk aşamada ‘hafta içi kilise okulu’ ve ‘tatil kilise okulu’ (tatil gezileri) başladı. Bu program haftada 5 gün ve her gün 3 saat sürdü. İçeriğinde ibadet, Kutsal Kitap eğitimi, Kutsal Kitap ezberlemesi, kilise eğitimi, müzik, oyun ve tiyatro gibi çeşitli programlar vardı. Buna benzer Türkiye’de de ‘Yaz tatil gezileri’, ‘Aile kampları’, ‘Konferanslar’ gibi çeşitli programlar sunulmaktadır. Amerika’daki Pazar okulu hem kilisenin büyümesinde hem de Amerika Birleşik Devleti’nin gelişmesinde etkili oldu.
Pazar okulunun büyümesiyle ders kitabı da geliştirildi. 1823 yılından 1870 yılına kadar Kutsal Kitap öğretmek için herhangi bir ders kitabı yoktu. Kutsal Kitap’tan bir ayet seçilip öğretiliyor ve ezberletiliyordu. 1872 yılında Vincent adlı bir kişi birleşik ders kitabını yayımladı. Bu birleşik ders kitabı 6 yıl sürecek bir çalışmaydı. 6 yılda Kutsal Kitap’ın tümünü öğretmek üzere tasarlandı. Bundan sonra 1895 yılında basamak (sınıf) ders kitabı yayımlandı. Her yıl yaşa göre Kutsal Kitap’ı öğrenebilmek için tasarlandı. 1960 yılından sonra artık mezheplere göre uygun ders kitabı yayımlanmaya başlandı.
Bir sonraki yazımız: 3. Türkiye’deki Pazar Okulu tarihi. Okumak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.
timoteos.iletisim@gmail.com E-Posta grubumuza dahil olarak bir çok yenilikten haberdar olabilirsiniz. ( Bize ulaşın sizi ekleyelim )