Timoteos | Caner Kaman
Merhaba değerli okur, Karanlığa Işık olmak ister misiniz?
Unutmayalım ki sadece belli bir binanın içinde hizmet ederek veya kutsal metinleri en çok okuyan kişiler olduğumuzda, Işık olmaya yaklaşmıyoruz. Ancak Nerede, ne yaparsak yapalım doğru bir ahlak ve çizgisinden şaşmaz bir inanç ile yaptığımızda Işık olma arzusuna daha da yakınlaşacağız. Bunları “Bilişim ve Teknolojileri” alanında paylaşma sebebim; kendimizi en rahat, en denetimsiz veya günah işlemeye en müsait bıraktığımız yer maalesef “Sosyal Medya” platformlarıdır. O zaman temelde şu soru ile başlayalım;
Sosyal Medya Nedir?
İnternetin bulunması, insanların sosyalleşmesini istemekten çok insanların birbirlerini daha kolay öldürmesi temeline dayanır. II.Dünya savaşı sona ererken savaş çıkmaz sokak niteliğinde bir yere ulaşır, daha kolay yer tespiti, haberleşme ve gizli dosya transferleri gibi başlıklar yönetimlerce popüler olmaya başlar. Zamanın mühendisleri ve matematikçileri ilk bilgisayarın temellerini atar. Sonrasında kolay haberleşme daha popüler olur ve diğer bilgisayar işlevlerin arasından sıyrılarak kendisini Dünya’ya gösterir. Bu icadın büyük bir alışveriş ( marketing ) tarafı olduğunu fark eden beyinler yavaş yavaş “sosyal medya” diye adlandırdığımız ortak iletişim ve haberleşme platformlarını kurar.
Gittikçe ilgi gören ve büyüyen sosyal medya ortak iletişim ve haberleşme platformları, telefonun da gelişmesi ile daha eğlenceli ve vazgeçilmez bir noktaya ulaşır. İlk amacı insanları daha kolay öldürmek olan ağ bağlantıları şimdilerde bizim dostumuz ve kişisel analiz asistanımıza dönüşmüştür. Bu analizlere örnek şunlardır; kaç kişi beni beğendi? Kaç kişi beni gördü? Ne zaman O’nun kadar iyi olabilirim? Peki…
Sosyal Medya’da ki Karanlık Nerede, Problem nedir?
- Sahte bir ilgi ve sevgi aramak.
- Zaman yakmak, zaman öldürmek.
- Biz gösterilen her veriye, bilgiye hızlıca inanmak yada inandırılmak.
- Kendimizden çok başkalarını takip etmek, özenmek.
- Özel bilgilerimizi bilerek veya fark etmeden sunmak.
- Reklam tacizine uğramak.
- Olmadığımız kişilere bürünerek bu kişilikleri aktif kullanmak; örnek siyaset yapmak, polis olmak, yargıç olmak.
- Cinsel özgürlük adı altında Pornografi ve cinsel yönelim pazarlaması.
Sosyal Medya’da nasıl ışık olabiliriz?
- Sosyal medya da boşa vakit harcamayın, zaman öldürmeyin sadece belirli bir vakitte göz atın, ilgi alanlarınızı kontrol edin ve reklamlara dikkat vermeden çıkın.
- Zincirleme akımları takip etmeyin.
- Deprem, sel, ölüm, çocuk tacizi vb. konularda travmatik görüntüler, videolar yayınlamayın.
- Dışarıda nasılsanız sosyal medyada da öyle olun. Tek bir yüzünüz olsun.
- Başkalarını değil daha çok kendinizi takip edin. (özentilik anlamında) Fakat elbette doğru kişilerden ilham almayı bırakmayın.
- Tüm hayatınızı, özel zevklerinizi, ev ve ev halkınızı başkalarına alay konusu haline getirecek şekilde paylaşmayın.
- Taraf tutmak adına, Sözünüze değer vermesi gerekecek kişilerin saygısını kaybedecek gönderileri ( post ) paylaşmayın.
- Çevrenizi Sosyal Medya’nın iyi ve kötü yönleri konusunda uyarın
Bu maddeleri düzenli olarak uygularsanız, parlamaya ve farklı olmaya başlarsınız. Daha sonrasında “karanlığa ışık olmak” için tek bir adım atmanız gerekecek. ▼
► Uzmanlık alanınız nedir? Usta veya uzman olduğunuz yada uzmanlaşma yolunda ilerlediğiniz konuyu esas alarak çevrenizi bilgilendirmeye ve içerik üreticisi olmaya karar verebilirsiniz. Bu sizin ve çevrenizin ruhsal sağlığını koruyacaktır.
Kaynaklar:
Google Open University – Sosyal Medya ve İletişim ( 2020 ) Eğitim Kitabı “PDF” ( Google EAB EUROPE )